ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ

В Україні, як і в усьому світі, гострі кишкові інфекції (далі – ГКІ) займають особливе місце серед інфекційних хвороб, за своєю розповсюдженістю поступаються місцем лише респіраторним захворюванням. Рівень захворюваності на ГКІ дітей у 2,5-3 рази вищий, ніж у дорослих, при цьому половина зареєстрованих випадків захворювань припадає на дітей раннього віку (до 3-х років).

Джерелом інфекції при ГКІ є хворі люди, бактеріо- та вірусоносії. Фекально-оральний механізм передачі інфекції здійснюється трьома шляхами: харчовим – під час споживання забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини; водним – у разі вживання некип’яченої води з неорганізованих джерел водопостачання, або при ковтанні води під час купання у відкритих водоймах; контактно-побутовим – через забруднені руки або предмети побуту.

Переважає харчовий шлях зараження на ГКІ. За даними епідеміологічного анамнезу більшість хворих пов’язує своє захворювання з вживанням харчових продуктів, контамінованих збудником ГКІ (м’яса та м’ясопродуктів, молока, молокопродуктів і готових страв, овочів, фруктів, ягід.

Ймовірно, що більшість харчових продуктів, які вживали захворілі не пройшли достатню термічну обробку або зберігалися при порушенні температурних умов чи термінів зберігання. Часто вживання немитих овочів, фруктів може спричинити виникнення захворювання.

Роль мух та тарганів у розповсюдженні гострих кишкових захворювань загальновідома. Мухи, таргани переносять велику кількість мікробів, які потрапляють на продукти харчування, посуд і т.д. у випадку коли до них є вільний доступ цих комах.

Друге місце щодо розповсюдженості займає контактно-побутовий шлях передачі інфекції, адже ГКІ недарма називають “хворобою брудних рук”. Хвора людина або бактеріоносій, не дотримуючись правил особистої гігієни, забруднюють харчові продукти, посуд, предмети побуту, що оточують їх, тим самим створюють небезпеку зараження оточуючих.

Інкубаційний період при різних ГКІ може коливатися від 2 годин (при харчових токсикоінфекціях) до 7 діб. З’являються характерні клінічні ознаки захворювання: загальна слабкість, блювота, біль в животі, пронос, підвищення температури.

Щоб запобігти виникненню гострих кишкових інфекцій слід неухильно дотримуватися простих правил:

-не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних ociб.

-не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття i приготування їжі використовувати воду питну в герметично упакованих місткостях або з централізованих джерел водопостачання.

-в  домашніх умовах завжди дотримуватись технології приготування їжі, особливо це стосується м’ясних страв та страв з яєць.

Пам’ятайте – тільки достатня термічна обробка продуктів може запобігти виникненню захворювання.

-не порушувати терміни зберігання продуктів, які швидко псуються, дотримуватись умов їх зберігання (в холодильнику при температурі +20С до +60С), виключаючи сусідство сирих продуктів та готових страв.

-при вживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити проточною водою із крану. При споживанні дітьми – обдати окропом.

Зважаючи на те, що більшість захворювань на сальмонельоз пов’язано з вживанням м’яса птиці та яєць, важливо перед приготуванням ретельно помити яйця у 2% розчині соди, бажано не вживати сирих яєць, особливо придбаних на стихійних ринках.

-не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності.

-при купівлі харчових продуктів та напоїв обов’язково звертати увагу на терміни реалізації та умови зберігання. Харчові продукти промислового виробництва зберігати та вживати тільки у cnoci6 зазначений на упаковці та у встановлений термін.

-не допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання.

-не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.

-захищати продукти від мух!

Інформаційна листівка підготовлена:                 

Краснокутським управлінням Головного

управління Держпродспоживслужби

в Харківській області вул. Миру, 247, смт.

Краснокутськ  тел. 057-56-3-09-82