Збережемо разом!

Яких тільки легенд не розповідають про цих рукокрилих тварин: вампіри, родичі графа Дракули, лякають людей і плутаються у волоссі. Насправді ж, кажани – надзвичайно вразливі тварини, величезну користь яких для природи важко переоцінити. Лише одна невелика колонія (20-40 особин) може спожити від 60 до 150 тисяч комах, загальною вагою близько 15 кілограмів. Живляться комахами сутінково-нічного типу активності, яких птахи практично не споживають.
Взимку кажани сплять, а якщо бути точнішим – перебувають у стані гібернації. Але за певних обставин можуть пробуджуватися від зимового сну, активно себе поводити і навіть літати. Цей час – критичний для кажанів. Тому досить часто в цей період люди знаходять їх у себе на балконах (куди кажани потрапляють через відчинені вікна), або під стінами будинків (вони можуть випасти із зимових схованок в нішах будинку). У таких випадках кажани потребують допомоги.
Ніколи не беріть кажана голими руками, краще одягніть товсті рукавички. В жодному випадку не намагайтеся збити тварину: так її можна покалічити. Якщо кажан літає, почекайте поки він сяде на якусь поверхню. Обережно візьміть тварину та посадіть до коробки.
Якщо ви знайшли кажана у теплий період року, випустіть його на вулицю ввечері або вночі. Але переконайтеся, що він не поранений і полетів. Бо якщо ні – кажан може стати легкою здобиччю для котів.
Всі кажани, які мешкають на території України занесені в Червону книгу – це означає, що їх чисельність загрозливо низька. Кажани, котрі живуть в наших широтах харчуються виключно комахами, які являються важливими регуляторами чисельності.
Народжують по 1 або 2 (дуже рідко) дитинчати в рік. Щоб відновити колонію в декілька десятків голів потрібно від 5 до 10 років. Їх чисельність невпинно знижується, тому кожне життя цінне.
Бажаючі можуть побачити ці створіння такими, якими вони є насправді: маленькі і лякливі; висячі вниз головою; накриті крильцями, як плащем; ховаючись від навколишнього світу, притискаючи до себе маленьких дитинчат. Оскільки гнізд вони не мають, тому вимушені завжди брати дитинчат з собою.
Це єдині представники ссавців, котрі можуть літати.
Серед основних загроз для популяцій кажанів є деградація біотопів (ділянок землі з більш-менш однотипними умовами існування) та застосування деяких пестицидів. Навіть розвиток вітрової енергетики (у разі неправильного вибору місця розміщення вітрової електростанції) несе серйозні загрози популяціям рукокрилих.
Нещодавно у службовому приміщенні Управління Богодухівського району Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області (смт. Краснокутськ) знайдено та врятовано кажана, якого передали до центру реабілітації рукокрилих.
Тому, якщо Ви знайшли в своєму помешканні кажана, будь ласка, зверніться до Українського центру реабілітації рукокрилих, який являється єдиним місцем в Україні для порятунку та їх реабілітації (http://www.bat-kharkov.in.ua/ua/about-us-ua/).