ПАМ’ЯТКА ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ОТРУЄНЬ ГРИБАМИ

Розпочався осінній грибний сезон. Зараз з’явилася величезна кількість самих різних грибів, як їстівних, так і не дуже.
Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.
Основні причини отруєнь:
– вживання отруйних грибів;
– неправильне приготування умовно їстівних грибів;
– вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
– вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Щоб запобігти отруєння грибами, рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині:
– Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
– Не збирайте гриби:
– Якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися;
– Поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах;
– Невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою;
– Ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;
– Ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них.
– Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності.
– Не куштуйте сирі гриби на смак.
– Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте.
– Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
– При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
– Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

– Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.
Забороняється:

Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Запам’ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.
Радимо всім бути обережними при вживанні та збиранні грибів!

Інформаційна листівка підготовлена:
Управлінням Богодухівського району
Головного управління Держпродспоживслужби
в Харківській області вул. Миру, 247, смт.
Краснокутськ тел. 057-56-3-09-82